Subiect de bancuri şi de înşelăciuni pe net, Nokia 1100 sfidează tehnologiile momentului şi îl vedem încă în uz, zgâriat şi cu ecran crăpat într-un colţ, pe la câte-un utilizator întârziat. Sau nesimţitor la mode şi doritor doar de celular la care să mai vorbească la nevoie ori de urât.
Cu zece ani în urmă compania finlandeză, care acum se pregăteşte să vândă la Microsoft divizia de Terminale (cu patente cu tot), scotea pe piaţă un celular fără cameră foto, cu două jocuri video (între care Snake), fără GPRS, fără radio şi cu un ecran de doar 96x65 pixeli, destinat pieţelor mai sărace.
Din 2003 până în 2007 se vânduseră 200 de milioane unităţi, ultimele statistici indicând 250 de milioane, arată cellular-news.com. Între timp, Nokia a oprit producţia.
Când a fost lansat, în lume erau 1,2 miliarde de posesori de telefoane mobile iar Nokia estima că se va atinge pragul de 2 miliarde în 2008. Piaţa a luat-o cu mult înaintea previziunilor şi statisticile de la Asociaţia GSM au trecut şi de borna 6 miliarde.
O serie de Nokia 1100 a fost produsă şi fosta fabrică de la Bochum. A devenit “celebră” în urma protestelor efectuate de angajaţii germani atunci când s-a aflat că va fi închisă (2008) întrucât linia de respectivă de producţie urma să fie mutată în România, la Jucu (Cluj). În septembrie 2011, Nokia a anunţat oprirea productiei de telefoane mobile la Jucu şi vânzarea halelor de producţie.
La zece ani distanţă după ce a ieşit primul model de pe linia de producţie, Nokia 1100 poartă eticheta de “cel mai popular terminal” în orice istorie a telefoniei mobile. Şi, alături de alte câteva modele, încă supravieţuieşte firmei producătoare.
Subiect de bancuri şi de înşelăciuni pe net, Nokia 1100 sfidează tehnologiile momentului şi îl vedem încă în uz, zgâriat şi cu ecran crăpat într-un col