Emisiunile de obligatiuni guvernamentale ale Romaniei au avut cea mai buna performanta din randul statelor emergente, in ultimele 5 luni, datorita asteptarilor privind reducerea dobanzii-cheie si pregatirile pentru un nou acord cu FMI, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
Astfel, obligatiunile in lei s-au apreciat cu 1,8% pe piata secundara din 22 mai, cand presedintele Rezervei Federale din SUA, Ben Bernake, a mentionat ca banca centrala americana va reduce programul de relaxare cantitativa.
Cresterea cea mai solida (3,8%) a fost inregistrata in cadrul indicelui calculat in moneda nationala de catre banca JPMorgan Chase, cea mai mare din SUA dupa active. Acesta a scazut in aceeasi perioada cu 3,8%.
Avansul cotatiei obligatiunilor pe piata secundara reprezinta o scadere a costurilor indicative de finantare, scrie ACT Media.
Investitorii sunt atrasi de obligatiunile Romaniei datorita reducerii cheltuielilor publice si pregatirilor pentru un nou acord cu FMI. Alt factor decisiv este scaderea inflatiei, care va permite bancii centrale sa reduca dobanda-cheie pentru a stimula economia.
"Nu mai sunt prea multe banci centrale in zona pietelor emergente care traverseaza inca un ciclu de relaxare a politicii monetare. Credibilitatea Romaniei este buna in randul investitorilor internationali", comenteaza pentru Bloomberg Abbas Ameli-Renani, strateg la Royal Bank of Scotland, Londra.
Indicii Bank of Ameica Merrill Lynch arata ca obligatiunile in lei au oferit randamente lunare pozitive in 19 din ultimele 20 de luni consecutive. Pe de alta parte, titlurile denominate in zloti polonezi, cea mai lichida piata cu randament fix in randul statelor UE foste comuniste, au inregistrat evolutii lunare negative in cinci din ultimele opt luni incheiate.
Romania, Rusia si Chile sunt singurele pie