Dacă se va renunţa la taxa de cogenerare, atunci există şanse destul de ridicate ca ţara noastră să poată deveni mai competitivă la nivel european, în ceea ce priveşte exportul de energie electrică, conform declaraţiilor lui Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
Domnia sa a menţionat că ţări precum Serbia sau Ungaria ar putea deveni posibile pieţe de desfacere pentru excedentul de energie produs la noi în ţară. Diferenţa de preţ dintre energia produsă la noi în ţară şi cea din vestul Europei este de circa doi-trei dolari/MWh, a subliniat domnul Lungu.
Preşedintele AFEER a subliniat că volatilitatea preţului energei din ultimele luni a fost cauzată de producţia hidro în parametri normali, producţia mare din surse regenerabile în special din eolian şi solar, scăderea abruptă a consumului şi măsurile de eficienţă energetică luate de consumatori.
Ion Lungu a menţionat că noua lege a energiei care a intrat în vigoare anul trecut are următoarele bariere: neclarităţi privind importurile şi exporturile; interzicerea tranzacţiilor bilaterale negociate direct; nu permite platformele de tranzacţionare tip OTC - considerate de ANRE discriminatorii şi netransparente; obligă ca toate tranzacţiile cu energie să fie desfăşurate pe OPCOM, ceea ce a dus la migrarea tranzacţiilor pe de perioade medii şi lungi spre un orizont de timp scurt şi foarte scurt; blocarea accesului pe piaţă a companiilor non-rezidente cu licenţa de furnizare emisă de ANRE - problema TVA; imposibilitatea companiilor din cadrul aceluiaşi grup să încheie tranzacţii directe.
Domnia sa a menţionat însă că autorităţile fac eforturi să îndepărteze aceste bariere. Astfel, platforma de tranzacţionare tip OTC va fi funcţională în câteva luni, iar Ministerul Finanţelor a luat măsuri privind taxarea inversă pe piaţa de energie. De asemenea, au fos