Repatrierea este singura variantă pe care o susţin autorităţile de la Paris în privinţa romilor proveniţi din România şi Bulgaria şi care trăiesc pe teritoriul Franţei. Oficialii din Hexagon nu recunosc faptul că nu au soluţii, ci spun că romii nu vor să se integreze în Franţa.
„Este iluzoriu să ne gândim că vom rezolva problema populaţiei rome prin inserţie socială”, a declarat, marţi, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, pentru France Inter, conform Mediafax, asigurând că doar o mică parte a romilor vrea să se integreze în Franţa. „Există, evident, soluţii de integrare (...) cu sate de integrare, (...) dar trebuie să găsim comunele care pot primi aceste sate de inserţie şi în orice caz, ele nu se referă decât la familii”, a declarat ministrul.
„Aceste populaţii au moduri de viaţă extrem de diferite de noi şi care sunt evident în opoziţie” cu populaţiile locale, a adăugat ministrul de Interne. Nu există „altă soluţie decât destructurarea acestor tabere progresiv şi conducerea lor la frontieră”, a adăugat el. „Este indicat ca romii să se întoarcă în România sau Bulgaria şi pentru aceasta, Uniunea Europeană, împreună cu autorităţile bulgare şi române, pot face în aşa fel încât aceste populaţii să fie mai întâi integrate în ţara lor”, a insistat ministrul.
„Aceasta trece, de asemenea, prin încetarea acestui ajutor de repatriere care a creat un adevărat curent. I-am pus capăt şi constat astăzi că populaţiile de origine romă nu mai vin în Franţa pentru că ştiu perfect în prezent că există o politică deosebit de fermă, republicană, care respectă persoana, dar deosebit de fermă”, a subliniat el.
Inspectoratul General al Administraţiei a publicat, la finele lui august, un Raport conform căruia între 15.000 şi 20.000 de romi, în principal români şi bulgari, trăiesc în suburbii sărace sau pe străzile din Franţa. Raportul, citat de presa francez