Pâinea noastră cea de toate zilele poate fi făcută din făină expirată sau contaminată cu bacili. Cel puţin asta au descoperit inspectorii de la Protecţia Consumatorului la trei sferturi dintre cele aproape 1.000 de firme de panificaţie pe care le-au verificat.
Inspectorii ANPC au controlat, în perioada 26 august – 6 septembrie 2013, 947 de comercianţi de produse de panificaţie, dintre care 714 nu respectau prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor - comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a pâinii şi produselor de panificaţie.
Din cele peste 70 tone de pâine şi produse de panificaţie verificate, 28,6 tone nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. În unele locuri inspectorii au găsit pâine contaminată cu Bacillus Mesentericus, o bacterie care se înmulţeşte dacă pâinea încinsă nu e lăsată la răcit şi e împachetată în pungă de plastic, şi provoacă tulburări digestive. Au fost oprite definitiv şi retrase de pe piaţă circa 900 kg de pâine şi produse de panificaţie în valoare de 3.300 lei.
Inspectorii au găsit pâine şi produse de panificaţie cu modificări organoleptice şi fizico-chimice (Bucureşti - pâine neagră feliată contaminată cu Bacillus mesentericus şi diferite sortimente de pâine (ţărănească, albă rotundă) cu deficienţe de calitate; jud. Cluj- pâine şi cornuri simple ce prezentau condens în interiorul ambalajului; Galaţi - s-a găsit o sfoară în franzelă).
O altă înşelăciune practicată de brutari e neîncadrarea în cantitatea netă declarată (jud. Mehedinţi - pâine albă cu valoarea cantităţii nete determinate cu 15 grame mai mică decât cea declarată; jud.Neamţ - două sortimente de pâine la care în urma cântăririi s-au constatat abateri de la cantitatea netă înscrisă pe etichetă, respectiv „pâine albă feliată 300g, care în urma cântăririi prezenta o cantitate netă identificată cupri