Fermierii români încasează pe grâul de panificaţie cu 15%-20% mai puţin decât cei din Franţa, Germania sau Marea Britanie, unde cotaţia pe piaţă fizică este de până la 188 de euro/tonă, potrivit unei analize a ZF făcute pe baza statisticilor HGCA, o organizaţie agricolă britanică, şi ale Ministerului Agriculturii (MADR). Cum se explică diferenţa dintre preţul grâului din vestul Europei şi cel de pe piaţa locală?
„Diferenţele sunt date de contextul general al pieţelor. Preţul grâului în Germania, Franţa sau Italia are o altă structură de cost faţă de România. Acolo un salariu este de 2.500-3.000 de euro/lună, iar eu nu ştiu niciun tractorist care să câştige atât în România“, explică italianul Valter Raffini, proprietarul traderului Eurosiloz din Teleorman, cu afaceri de 16,5 milioane de euro.
Salariul mediu net în agricultura locală a fost de 1.227 lei în luna iulie a acestui an, acesta fiind un sector în care lucrează angajaţii care au printre cele mai mici salarii din economie, având în vedere nivelul salariului mediu pe economie de 1.635 lei net în aceeaşi perioadă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
În debutul actualului sezon comercial din agricultură fermierii s-au declarat nemulţumiţi de evoluţia preţurilor la grâu având în vedere că marfa din noua recoltă este mai ieftină cu o treime decât cea din sezonul 2012/2013.
Traderii s-au orientat în acest an către achiziţii masive din piaţă la începutul sezonului astfel încât să beneficieze de un context favorabil al preţurilor de achiziţie, având în vedere că imediat după recoltă oferta în piaţă este mare, iar agricultorii sunt presaţi să vândă de facturile la scadenţă.
În paralel, comercianţii au semnat contracte de export încă din primele zile ale sezonului astfel încât să evite presiunea pe preţ generată de concurenţa puternică a grâului din Franţa sau a