Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) trece în acest an de 5 mld. euro şi este cel mai mare de după Revoluţie, însă pacienţii sunt în continuare nemulţumiţi de calitatea serviciilor. Anul trecut CNAS a avut un buget de 4,3 mld. euro, iar mare parte din creşterea din acest an merge pentru plata medicamentelor în condiţiile în care statul a scurtat termenul de plată. Managerii din sectorul de stat spun că există o cerere tot mai mare pentru serviciile specializate, iar în mediul privat, jucătorii încearcă să-şi consolideze poziţiile şi sunt precauţi în legătură cu noile proiecte.
Câteva dintre cele mai importante declaraţii
Pachetul serviciilor medicale de bază va fi pus pe site pe 1 octombrie. Vom începe atunci dezbaterea publică. Sunt spitale care mint Casa de Asigurări şi modifică indicele de complexitate al cazurilor.
La viitoarea regionalizare, trebuie să se ţină cont de un spital-pilon al fiecărei regiuni, cu un spital de asistenţă cronică şi cred că putem intra în linie dreaptă, să ne ţinem doctorii acasă, să îi trimitem la studii şi să se întoarcă, pentru că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani este o emigrare economică. Oamenii nu mai suportă păcăleala şi nu mai cred într-un orizont bun pentru ei.
În 2013 bugetul CNAS va trece 5 mld. euro. Va fi cel mai mare buget din istoria CNAS. Probabil vom avea cea mai mare cheltuială din sănătate, din bani publici, după 1990.
Dacă e să facem o estimare de valoare, putem zice că există tendinţe de rezistenţă pe toate palierele, mai puţin la medicamentele între 100 şi 250 de lei. Dacă un medicament costă până în 100 de lei, pacientul îl cumpără indiferent de ajutorul statului. La cele de peste 250 de lei, pacientul cumpără de obicei doar dacă e ajutat şi de stat.
Producătorii români ar trebui să profite mult mai mult de situaţia actuală. Suntem foarte focal