CNIPMMR: În ţările UE, acolo unde există regimuri diferite de taxare a valorii adăugate în funcţie de produse şi servicii, TVA la alimente este întotdeauna mai mică decât cea generală
"Faţă de nivelul general al taxei pe valoarea adăugată care variază în grupul celor 28 de state membre de la 18% la 25%, există niveluri reduse ale TVA de 5% sau chiar 0%"
Peste jumătate din ţările Uniunii Europene aplică reduceri de TVA la alimente, dintre acestea şase aplică niveluri superreduse sau chiar nu taxează deloc, arată Consiliul
Măsura de reducere a TVA la pâine şi făină la 9%, de la 1 septembrie, deşi nu a avut un efect de stimulare a consumului, a contribuit la o reducere a poverii suportate de producător, diminuând prin aceasta tentaţia evaziunii fiscale, arată Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
"În ţările Uniunii Europene, acolo unde există regimuri diferite de taxare a valorii adăugate în funcţie de produse şi servicii, TVA la alimente este întotdeauna mai mică decât cea generală. Faţă de nivelul general al taxei pe valoarea adăugată care variază în grupul celor 28 de state membre de la 18% (minim, în Cipru şi Malta), la 25% (maxim, în Suedia), există niveluri reduse ale TVA-ului de 5% sau chiar 0%. Peste jumătate din ţările Uniunii Europene (15 din 28 de state membre) aplică reduceri de TVA la alimente - dintre acestea şase aplică niveluri super reduse sau chiar nu taxează deloc (Malta la un nivel 0% al TVA pentru toate produsele alimentare, Luxemburg aplică un nivel unic al TVA de 3% pentru alimente, iar Olanda 6%, Spania 4%, Italia 4% etc.)", a declarat, într-o conferinţă de presă, Ana Bontea, director Departamentul Juridic şi Dialog Social, în cadrul CNIPMMR.
Motivaţiile aplicării unui anume nivel, mai mare sau mai mic, redus sau superredus, ţine de raţiuni diferite, precum prot