UDMR Timiş adună semnături pentru a împiedica municipalitatea timişoreană să mute Monumentul (Coloana) Fidelităţii din Cimitirul Eroilor într-o piaţă publică din oraş, deoarece este un simbol al absolutismului şi al unei perioade negre din istoria etnicilor maghiari şi români, care au luptat pentru libertate în 1848, a declarat Halasz Francisc, preşedintele UDMR Timiş.
Conform acestuia, Coloana vorbeşte despre Revoluţia din 1848, care s-a îndreptat împotriva Casei de Habsburg şi a lui Franz Iosef, care au reprezentat absolutismul şi tot ceea ce era conservator în acea epocă.
“De pe urma acelui eveniment a avut de suferit atât populaţia maghiară, cât şi cea românească. Până la urmă, istoria a dovedit că cei care s-au situat pe o poziţie corectă au fost cei care au reprezentat Revoluţia Maghiară şi toţi cei care i-au sprijinit pe aceştia, printre care şi două figuri marcante româneşti: Eftimie Murgu şi Nicolae Bălcescu, care au avut, şi ei, de suferit de pe urma absolutismului după 1849″, a declarat Halasz.
Pornind de la faptul că acest mesaj al monumentului nu s-a schimbat nici în 2013, liderul UDMR Timiş consideră “inoportună mutarea unui asemenea monument în spaţiul public în Timişoara”. El a adăugat că monumentul a fost mutat acolo în 1936, marcând locul unde era groapa comună a celor care în 1849 au apărat Cetatea Timişoarei. După 1990, groapa comună, care la început a fost străjuită de tunuri legate între ele cu lanţuri, a dispărut, din neglijenţa administratorilor cimitirului.
“Singurul lucru care mai aminteşte azi de acea groapă comună, este acest monument”, a completat Halasz. Până acum, conform lui Halasz, UDMR a adunat 500 de semnături în favoarea menţinerii monumentului în cimitir.
Pe de altă parte, primarul Timişoarei, Nicolae Robu a apreciat “valoarea arhitectonică” a Coloanei, declarând recent că-l va scoate din cimitir şi-l