SANITAS pledează pentru grevă, după ce pichetarea sediilor ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor n-a adus nimic concret.
Personalul sanitar mediu se îndreaptă către forme mai dure de protest, nefiind exclusă greva generală, după ce, luni, 23 septembrie, când a fost rândul judeţului Olt să picheteze sediul Ministerului Sănătăţii, nu s-a întâmplat nimic.
„Am stat în faţa ministerului două ore, dar n-a ieşit nimeni să vorbească cu noi. Am fost noi, Oltul, şi reprezentanţi din Iaşi, Bacău, Brăila, Ialomiţa şi Harghita. Cei de la Ministerul de Finanţe au fost cel puţin invitaţi la discuţii. Li s-a transmis că se caută soluţii ca la rectificarea bugetară să se reuşească alocarea sumelor necesare pentru trimestrul IV, pentru că întregul sector sanitar este descoperit în ultimele luni”, a declarat preşedinta Uniunii Judeţene Sanitas, Roxana Dumitrescu.
Pichetarea celor două ministere va continua până vineri, 26 septembrie, iar la sfârşitul săptămânii, liderii formaţiunilor care se regăsesc în Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate se vor întâlni pentru a stabili în detaliu calendarul acţiunilor viitoare.
„Cred că se va ajunge la grevă, aproape sigur. Ministrul ne spune că ne oferă dialogul, doar că noi nu de asta avem nevoie, avem nevoie de 6% din PIB pentru Sănătate şi avem nevoie ca banii care se adună din contribuţii să nu mai meargă doar 62% în acest sector, ci efectiv să se regăsească în sistem. La acest moment restul se cheltuie aiurea”, a mai spus liderul asistenţilor medicali din judeţ.
Asistenţii mai au pe lista revendicărilor, printre altele, o lege de salarizare proprie sistemului sanitar şi păstrarea actualului statut al spitalelor publice. Despre ultimul punct amintit ministrul a promis doar că va prezenta, cât de curând, lista celor 10 argumente în favoarea transformării spitalelor publice în societăţi comerci