Întrebarea dacă Maria Tănase a fost sau nu implicată în luptele serviciilor de informaţii duse pe frontul ascuns al celui de-al doilea război mondial rămâne de actualitate si la 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase.
Faima a dus-o pe celebra cântăreaţă Maria Tănase în intimitatea unor personaje politice importante ale lumii, în timpul ultimului război mondial. Viaţa ei, dar mai ales povestea colaborării inegalabilei cântăreţe cu serviciile de spionaj ale aliaţilor împotriva Germaniei lui Hitler, aşa cum o descriu unii istorici ai serviciilor secrete, poate fi oricând subiectul unui film de succes.
Despre relaţiile amoroase care au purtat-o din braţele în braţele atâtor personaje influenţe, oameni de afaceri, politicieni sau spioni sunt scrise cu greu câteva rânduri, pudoarea noastră tradiţională fiind o barieră ce nu face altceva decât să ştirbească personalitatea Mariei Tănase. America a avut-o pe Marlyn Monroe, Franţa pe Edith Piaf, noi, pe Maria Tănase. America şi Franţa s-au închinat în faţa lor în văzul întregii lumi; noi, nu. Nu este însă prea târziu. Maria Tănase s-a născut în septembrie 1913 în mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti, fiind al treilea copil al unei familii sărace ce-şi ducea traiul de la o zi la alta. Din cauza lipsei banilor, Maria Tănase este nevoită să renunţe la şcoală în clasa a treia şi să muncească în grădina de zarzavat şi flori a părinţilor. La cincisprezece ani îşi încearcă norocul la concursul „Miss România”.
Istoricul Mihai Pelin, în lucrarea sa „Un veac de spionaj, contraspionaj şi poliţie politică”, afirma că Maria avea la sfârşitul anilor ’30 relaţii foarte apropiate cu Maurice Negre, corespondentul de la Bucureşti al agenţiei Havas şi rezident al serviciilor speciale franceze. În anul 1940, artista face un prim-turneu în Turcia, şi are ocazia să cânte în faţa preşedintelui ţării Iamet Inonu. Al doilea război