Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital consideră că săvârşirea unor infracţiuni legate de instrumente financiare admise la tranzacţionare pe piaţa de capital din România nu trebuie să aducă atingere încrederii investitorilor în această piaţă, spune un comunicat al asociaţiei remis agenţiei Mediafax. "Dosarul furtului de acţiuni prezentat recent de mass-media, aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, reprezintă un caz punctual, care nu este caracteristic pieţei de capital din România", se spune în documentul citat.
Infracţiuni similare pot fi săvârşite cu orice bunuri, fiind considerabil mai numeroase situaţiile în care, cu acte false, au fost înstrăinate imobile aparţinând altor persoane, deşi formalităţile legale pentru identificarea persoanelor care încheie un contract de vânzare-cumpărare de bunuri imobile sunt mai ample decât cele obligatorii în cazul înstrăinării acţiunilor.
"Pe tot parcursul evoluţiei, pe piaţa de capital au mai avut loc evenimente neplăcute sau scandaluri legate de activităţi ilicite, dar trebuie înţeles faptul că acest gen de momente sunt punctuale şi nu reprezintă practici uzuale ale pieţei şi au fost întâlnite în mai multe ţări", se afirmă în comunicatul semnat de preşedintele organizaţiei, avocatul Cristian Duţescu.
Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital apreciază că este obligatorie o îmbunătăţire a reglementărilor din domeniul pieţei de capital în vederea creşterii gradului de profesionalism a persoanelor implicate.
Pe de altă parte, ar fi nevoie de mecanisme legale eficiente care să asigure identificarea corectă a investitorilor, mai ales în contextul în care tot mai multe contracte se încheie la distanţă, fără ca agentul şi investitorul să intre în contact. "Apreciem că reglementările incidente pe piaţa de capital şi modul lor de aplicare trebuie să vizeze cu precădere siguranţa investiţiei şi prote