După un deceniu de impas, Republica Islamică vrea să se aşeze la masa negocierilor în dosarul nuclear, pentru a ieşi din izolarea diplomatică şi economică. Sursa: REUTERS
Schimbarea de administraţie la Teheran a adus cu sine o ofensivă diplomatică menită să scoata ţara din izolarea internaţională în care a intrat din cauza controversatului său program nuclear şi care a costato foarte mult din punct de vedere economic. Noul preşedinte Hassan Rohani, instalat în funcţie luna trecută, un moderat care a trimis către Occident mesaje de deschidere încă din campania electorală, vrea să se rupă de moştenirea predecesorului său Mahmoud Ahmadinejad, liderul care timp de două mandate (2005-2013) şi-a ţinut ţara într-o veritabilă carantină diplomatică şi economică.
Iranul trebuie să urmeze o politică externă "înţeleaptă şi raţională", a decretat şi liderul spiritual al ţării, ayatollahul Ali Khamenei, girând deschiderea arătată de noul preşedinte. Occidentul a replicat subliniind că aşteaptă fapte, şi nu doar vorbe.
Gheaţa a fost spartă
Între timp, Iranul a eliberat 11 deţinuţi politici şi a anunţat punerea în libertate a altor 80. Într-un interviu acordat postului american NBC, Rohani a subliniat că Teheranul nu va produce niciodată arme nucleare. Discursul conciliator de la Teheran, chiar dacă primit cu precauţie, începe să producă efecte. La Washington se vorbeşte tot mai mult despre o posibilă întâlnire între Hassan Rohani şi Barack Obama, prima reuniune dintre un preşedinte american şi unul iranian după 34 de ani.
Deşi întâlnirea nu este confirmată, un lucru e cert: şeful diplomaţiei americane John Kerry se va întâlni cu omologul său iranian Mohammad Zarif, semn că ambele părţi sunt dispuse la un dialog serios. Zarif s-a întâlnit deja cu ministrul britanic de Externe, William Hague, şi cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. Acestea sunt