Cuvântul musaca vine din arabă și înseamnă servit rece. În limba română a ajuns din limba greacă. Varianta grecească a acestui fel de mâncare este dealtfel și versiunea care s-a impus în gastronomie.
Tradițional, musacaua este pregătită din straturi de carne tocată (sau mărunțită cu cuțitul) de miel sau orice altă carne roșie, în alternanță cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate și sos alb. În cele ce urmează vă prezentăm una din variantele gospodinelor noastre.
Ingrediente
500 g cartofi, 600 g vinete, 600 g roşii, 2 cepe, 2 căţei de usturoi, 5 linguri ulei, 500 g carne, 3 ouă, sare, piper, cimbru, 300 ml lapte, 150 g caşcaval felii.
Mod de preparare
Cartofii se fierb în apă cu sare şi apoi se taie felii.
Vinetele se curăţă şi se taie pe lungime, se presară cu sare şi se lasă 15 minute să stea.
Roşiile se decojesc şi se taie felii.
Ceapa şi usturoiul se călesc în 2 linguri de ulei, se adaugă carnea şi se căleşte câteva minute.
Se adaugă în cratiţă sare, piper, cimbru, roşiile şi se mai prăjeşte amestecul 10 minute.
Vinetele se călesc în 2 linguri ulei şi se lasă la scurs.
Într-o forma unsă se pun în straturi alternative carnea, cartofii şi vinetele.
Se condimentează.
Ouăle se amestecă cu lapte şi condimente.
Se presară caşcavalul pe musaca şi se toarnă laptele.
Se pune musacaua la cuptor pentru 50 de minute.
Se serveşte rece sau caldă.
Cuvântul musaca vine din arabă și înseamnă servit rece. În limba română a ajuns din limba greacă. Varianta grecească a acestui fel de mâncare este dealtfel și versiunea care s-a impus în gastronomie.
Tradițional, musacaua este pregătită din straturi de carne tocată (sau mărunțită cu cuțitul) de miel sau orice altă carne roșie, în alternanță cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate și sos alb. În cele ce urm