Spania are în faţă o lungă perioadă de austeritate şi ajustări dureroase până să-şi creeze baze economice mai solide şi locuri de muncă pentru cei şase milioane de şomeri, chiar dacă a ieşit din recesiune, a declarat premierul Mariano Rajoy într-un interviu acordat publicaţiei The Wall Street Journal.
„Spania a ieşit din recesiune, dar nu şi din criză. Obiectivul este acum de a ajunge la o revenire viguroasă care să ne permită să înfiinţăm locuri de muncă“, a afirmat premierul. Comentariile lui despre revenire sunt un ecou al ideii care se răspândeşte tot mai mult în rândul liderilor europeni că statele europene depăşesc în sfârşit criza financiară care macină economiile de mai mult de jumătate de deceniu. Costurile de finanţare ale Spaniei şi altor state afectate de criză de la periferia zonei euro s-au redus accentuat în ultimul an, iar zona euro a revenit la creştere economică în al doilea trimestru, deşi una timidă.
Rajoy speră că domolirea crizei nu va împiedica marşul statelor din zona euro spre o integrare financiară şi politică mai strânsă, proces care va ajuta statele cu probleme prin întărirea plasei de siguranţă întinse pentru bănci cu puterea financiară a uniunii monetare.
Economia spaniolă, a patra ca mărime din zona euro, s-a prăbuşit în 2008 după implozia bulei imobiliare avariind sistemul bancar şi punând sub semnul îndoielii solvabilitatea ţării. Produsul Intern Brut a scăzut cu 7,5% în ultimii cinci ani, dar a dat, pentru scurt timp, semne de revenire în 2010 şi 2011.
Rajoy a asigurat că medicamentul său funcţionează şi că Spania este pe „calea cea bună”. Costurile cu forţa de muncă s-au redus, exporturile cresc, iar deficitul de cont curent, cândva la 10% din PIB datorită banilor ieftini cu care a fost alimentat boom-ul imobiliar, s-a transformat în surplus.
El a atenţionat, însă, că economia nu-şi v