Calciul nu doar că menţine sănătatea dinţilor şi a oaselor, dar intervine şi în procesul de coagulare a sângelui şi asigură buna funcţionare a sistemului nervos. De asemenea, mineralul contribuie la reglarea tensiunii arteriale şi este esenţial în procesele de contracţie şi de relaxare a musculaturii.
Pentru o bună asimilare a calciului, este indicat să se ia concomitent şi vitamina D, întrucât ajută la fixarea mineralului acolo unde există carenţe. Absorbţia calciului este influenţată şi de prezenţa vitaminei C şi a magneziului.
Trebuie să iei timp îndelungat calciu...
...dacă analizele de sânge îţi indică un deficit de calciu în organism. În acest caz, este recomandat să incluzi în dieta ta alimente care conţin calciu şi, în funcţie de sfaturile medicului, să iei suplimente alimentare. În general, în jurul vârstei de 30 de ani, organismul feminin poate absorbi dintr-odată 50 de miligrame de mineral zilnic, dar şi pierderile sunt destul de mari, mai ales în perioada menstruaţiei. De aceea, este important să-i oferi în jur de 700 de miligrame de calciu pe zi, indiferent de sezon.
...după vârsta de 40 de ani, în perioada premenopauzei şi a menopauzei, când nivelul de calciu din organism este mai scăzut, sau dacă eşti predispusă la polioartroză, boală cunoscută şi ca artrita „prin uzură şi distrugere“. De aceea, este indicat să iei în mod constant (sau o perioadă îndelungată) suplimente pe bază de calciu (în jur de 1.000 de miligrame) şi vitamina D3, întrucât organismul nu-şi poate asigura necesarul zilnic de vitamine şi minerale doar prin alimentaţie.
Citeşte continuarea articolului pe clickpentrufemei.ro.