Premierul a efectuat numeroase vizite în străinătate, în ultimele luni, şi în încercarea de a redobândi credibilitatea externă, pierdută în urma crizei politice generate de suspendarea lui Traian Băsescu, de anul trecut.
Angela Merkel i-a transmis lui Victor Ponta că țara noastră trebuie să respecte principiile statului de drept și să combată corupția
Sursa: AGERPRES
În turneul său asiatic, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu omologul său chinez Li Keqiang
Sursa: REUTERS
Premierul Victor Ponta, în turnul de televiziune din Macao
În doar nouă luni de la instalarea în funcţie, după alegerile din decembrie 2012, premierul Victor Ponta a fost deosebit de activ în ceea ce priveşte vizitele în străinătate, 17 la număr. El a încercat, astfel, să recâştige încrederea liderilor europeni, serios afectată de criza suspendării preşedintelui Traian Băsescu, din vara anului 2012.
Finlanda şi Lituania. Cea mai recentă vizită a premierului Ponta s-a desfăşurat, duminică şi luni, în Finlanda şi Lituania. În privinţa aderării spaţiul Schengen, premierul nu a obţinut sprijin de la unul din adversarii "tradiţionali" ai aderării României. Unul dintre subiectele vizitei a fost mineritul, Finlanda folosind cianura pentru exploatarea aurului, aşa cum se intenţionează la Roşia Montană.
În ultimele luni, premierul a efectuat vizite oficiale în Turcia, Spania, Polonia, Danemarca, Austria şi Slovacia.
Franţa. Una dintre vizitele oficiale bilaterale, cu care premierul Victor Ponta s-a fălit în mod special, a fost cea efectuată în Franţa. În ciuda faptului că premierul francez Ayrault i-a întors vizita lui Victor Ponta, ministrul de Interne francez, s-a arătat "rezervat" în legătură cu deschiderea spaţiului Schengen pentru România. "Eu sunt mai mult decât rezervat’’, a explicat ministrul francez, atât timp cât nu vor fi luate măsu