Plenul Senatului a respins, în şedinţa de marţi, iniţiativa legislativă prin care şi preşedinţii de consilii judeţene, primarii de reşedinţă de judeţ, primarul general al Capitalei şi edilii de sector ar fi putut beneficia de paşaport diplomatic.
Propunerea legislativă privind modificarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate a fost respinsă de către Senat cu 40 de voturi pentru, 56 de voturi împotrivă şi şase abţineri.
În expunerea de motive a propunerii legislative se precizează că “preşedintele consiliului judeţean reprezintă judeţul în relaţiile cu celelalte autorităţi publice, cu persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate”.
Comisia pentru politică externă a Senatului întocmise propunerii de lege un raport favorabil. În plus, în categoria beneficiarilor, pe lângă preşedinţii consiliilor judeţene, au fost adăugaţi primarul general al Capitalei, primarii de sector ai Bucureştiului, precum şi primarii de reşedinţă de judeţ.
Comisia şi-a motivat amendamentul prin faptul că şi cei care fac parte din categoriile mai sus menţionate au aceeaşi reprezentativitate în ceea ce priveşte statutul de demnitar al statului român. Însă raportul a fost respins de către plenul Senatului cu 39 de voturi pentru, 52 de voturi împotrivă şi opt abţineri.
Paşaportul diplomatic este eliberat de Ministerul Afacerilor Externe unor categorii de persoane, conform Legii nr. 248/2005.
Propunerea de lege, care a fost iniţiată de către deputaţii Dorel-Gheorghe Căprar, Bogdan Ciucă, Viorel Marian Dragomir, Florin Iordache, Angel Tîlvăr şi Mihai Tudose, are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.
Sursa: AGERPRES
Plenul Senatului a respins, în şedinţa de marţi, iniţiativa legislativă prin care şi preşedinţii de consilii judeţene, primarii de reşedinţă de ju