Sălăjenii şi românii, în general, ar putea fi nevoiţi să încheie o asigurare medicală complementară dacă vor dori să aibă acces, începând de anul viitor, la toate serviciile medicale de care au nevoie în sistemul public. Este una dintre noutăţile legislative discutate vineri, la Oradea, de ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii sistemului sanitar din judeţele regiunii de Nord Vest.
Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, medicul Marius Tăutu, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, principalele modificări din sistemul sanitar, ce ar urma să intre în vigoare unele de la sfârşitul acestui an, altele de la începutul anului viitor, aşa cum au reieşit ele în urma discuţiilor de la Oradea, unde s-a numărat printre participanţi. Potrivit preşedintelui Casei sălăjene, modificările vizează, în primul rând, creşterea rolului ambulatoriilor de specialitate şi limitarea, în acest fel, a numărului internărilor în spital.
Dr. Tăutu spune că finanţarea sistemului de sănătate va fi verificată de o structură nouă în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Este vorba despre Direcţia de Control, Monitorizare şi Antifraudă, preşedintele Casei precizând că, deocamdată, nu ştie care va fi structura acestei direcţii şi nici cum se va reflecta ea în teritoriu.
Cel mai important subiect al discuţiilor a fost reprezentat de pachetul de bază de servicii medicale, care ar putea suferi modificări faţă de forma actuală.
Marius Tăutu a precizat că toate aceste discuţii se vor concretiza prin şase texte legislative, ce vor intra în vigoare, cel mai probabil, la începutul anului viitor. Este vorba despre o lege referitoare la rezidenţiat, una referitoare la salarizarea personalului medical, dar şi o lege care prevede transformarea spitalelor din instituţii publice în regii autonome, societăţi comerciale sau ONG-uri. De asemenea, va fi pr