Deputaţii au modificat din nou legea de organizare a Autorităţii de Supraveghere Financiară. Numărul de membri a fost redus de la 11 la 9. Mai multe propuneri făcute de Guvern, la sugestia Comisiei Europene, au fost respinse.
Deputaţii au modificat marţi legea de organizare a Autorităţii de Supraveghere Financiară. La vot au contat directivele politice, nu cerinţele Comisiei Europene.
Concret, Finanţele au propus un amendament prin care se cerea ca membrii ASF să nu fie soţi, nici rude până la gradul trei sau afini cu membri ai Parlamentului. „A fost o solicitare a Comisiei Europene în acest sens, pentru a asigura un grad cât mai mare de independenţă instituţiei financiare”, a explicat Dan Manolescu, secretar de stat la Ministerul de Finanţe, în cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate. „CE a recomandat, dar suntem stat independent şi avem dreptul să votăm”, i-a replicat scurt preşedintele comisiilor reunite, Mihai Tudose, fără să-i mai dea voie să aducă alte argumente. Supusă la vot, propunerea a fost respinsă. Nici măcar reprezentanţii opoziţiei nu au votat pentru această propunere, deputaţii PDL preferând să se abţină.
Vizat direct de acest amendament era unul dintre vicepreşedinţii al Autorităţii, Daniel Tudor, a cărui soţie este senator PNL. Ulterior, preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu a declarat pentru cotidianul.ro că „decizia este a Parlamentului”, însă nu a fost deloc deranjat de faptul că amendamentul a fost respins, deşi teoretic amendamentul respectiv a fost susţinut de instituţia care o conduce şi de Finanţe. În opinia sa, regula cerută de Comisia Europeană era mult prea strictă.
La rândul său, Dan Manolescu a explicat pentru cotidianul.ro că va merge cu acelaşi amendament şi la Senat şi, în funcţie de decizia senatorilor, vor fi decişi paşii următori.
Textul rămâne ca şi până acum, în sensul că membrilor Autorităţii