Incetinirea cresterii temperaturii globale mondiale de 10-15 ani, chiar daca nu pune in discutie proiectiile de incalzire pe termen lung, reprezinta o noua bataie de cap pentru climatologii din GIEC, grup stiintific de referinta in domeniu, si care urmeaza sa prezinte vineri, la Stockholm, noul lor raport dedicat modificarilor climatice, scrie AFP.
Grupul interguvernamental de exeperti asupra evolutiei climatului (GIEC) va confirma ca temperatura globala a crescut cu peste 0,8 grade Celsius de la inceputul secolului XX si ca va continua sa creasca in secolul XXI.
Aceste cifre larg acceptate sunt insa insotite de o anomalie, de 10-15 ani: desi concentratiile de dioxid de carbon (CO2), principalul vinovat pentru incalzire, continua sa creasca, temperatura la suprafata oceanelor si a continentelor tinde sa se stabilizeze.
Astfel, din 1998, un an deosebit de cald, ritmul incalzirii nu este mai mare de 0,05 grade Celsius pe deceniu fata de o medie de 0,12 grade din 1951, potrivit unei versiuni provizorii a noului raport al GIEC. Acest raport va fi dezbatut in cursul acestei saptamani intre oamenii de stiinta si reprezentantii celor 195 de tari membre ale GIEC inainte de publicarea sa oficiala, vineri.
Scepticii au observat imediat aceasta problema si au pus din nou in discutie modelele climatice, contestand rolul omului in incalzirea globala.
Climatologii reamintesc insa ca tendinta pe mai multe decenii le confirma proiectiile. In plus, deceniul trecut a fost cel mai cald observat vreodata si nu lipsesc nici celelalte semne de incalzire: topirea gheturilor, ridicarea nivelului apelor, evenimente extreme ...
Ramane insa de stabilit care sunt cauzele acestui fenomen: influenta posibila a particulelor vulcanice, care reflecta razele soarelui? scaderea activitatii solare?
Studiile cele mai recente ia