Natura s-a dovedit cel mai bun bijutier al tuturor timpurilor. Bijuteriile din aur din Muzeul de la Brad, judeţul Hunedoara, sunt fără de preţ. O vizită costă zece lei.
Clădirea Muzeului Aurului de la Brad este securizată asemenea unei bănci
Sursa: NICU DÎRDIAC
Până acum nouă ani acest vagonet aducea la suprafață minereul de aur. Azi e o vază pentru panseluțe
Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Pana lui Eminescu, versiunea Mamei natură!
Șopârlele din aur nu au preț. Cântăresc până în 20 de grame dar valoarea lor nu poate fi estimată!
Căluțul din metal prețios
Tunul din aur
Pe cele două ciocane încrucişate fixate în dreapta intrării în Muzeul Aurului de la Brad, judeţul Hunedoara, s-au adăpostit de ploaia măruntă o pereche de guguştiuci. În "râzna" – vagonetul ce odinioară căra minereul aurifer – care decorează părculeţul muzeului sunt plantate panseluţe. Cum intri, prima piesă care-ţi sare în ochi e "medalionul" de marmură cu "Noroc bun", care a tronat un secol deasupra galeriei principale 1 Mai a minei de la Barza-Brad.
În muzeu mai găseşti o replică după o altă "râznă", de astă dată de lemn, care s-a folosit în mina Barza acum câteva sute de ani. Originalul e la un muzeu din Germania. La loc de cinste sunt expuse şi nişte "şaitroace", acele făraşe cioplite dintr-o singură bucată de lemn cu care se cernea pe timpuri aurul aluvionar. Amintiri după un minerit decedat la Brad, în 2006.
4,5 kilograme de aur nepreţuit
Numele muzeului se justifică abia în clipa care intri în sălile unde, în vitrine cu geamuri anti-glonţ, supravegheate non-stop video şi cu alarmă ca la bancă, îţi iau ochii, la propriu, cele 2.970 de exponate din care mai mult de jumătate sunt din aur. Şi nu orice fel de aur, ci aur în stare naturală. Minuni ale naturii unice în lume.
"Asta este harta Câmpului Mini