Sub conducerea lui Mario Draghi, BCE a alimentat până acum băncile cu credite ieftine însumând peste 1.000 miliarde euro
După ce preşedintele băncii centrale americane Ben Bernanke a indicat că cea mai mare economie a lumii nu este suficient de sănătoasă pentru a retrage stimulentele ieftine, preşedintele Băncii Centrale Europene, italianul şcolit în SUA Mario Draghi, a deschis uşa unor noi împrumuturi ieftine pentru bănci pentru a ţine sub control dobânzile şi a proteja anemica revenire economică din Europa.
„Suntem pregătiţi să utilizăm orice instrument, inclusiv noi împrumuturi pe termen lung pentru bănci dacă va fi nevoie, pentru a ţine dobânzile pe termen scurt de pe piaţa banilor la nivelurile justificate de evaluările noastre privind inflaţia pe termen mediu“, a declarat Draghi în faţa parlamentarilor europeni, atenţionând astfel că dobânzile prea mari pot duce inflaţia la cote prea mici.
Oficiali ai BCE au avertizat înainte de discursul preşedintelui instituţiei că dobânzile ridicate de pe pieţele banilor duc la creşterea costurilor de finanţare suportate de bănci, scrie agenţia Thomson Reuters.
Spre sfârşitul anului 2011, la începutul mandatului său de preşedinte al BCE, Draghi a acţionat pentru a se asigura că băncile au acces la finanţare în condiţiile în care pieţele interbancare se blocau din cauza lipsei de încredere. BCE a alimentat sistemul bancar cu peste 1.000 de miliarde de euro prin două operaţiuni de creditare pe trei ani. Trei ani este un termen de scadenţă mai mare decât cele stabilite în mod normal de BCE. Drept urmare, băncile din zona euro au ajuns să aibă lichiditate în exces de peste 800 miliarde de euro la începutul anului trecut, notează The Wall Street Journal.
La acea vreme, acesta a fost cel mai agresiv program prin care BCE răspundea crizei care a izbucnit în Grecia în urmă cu aproape patru a