Organizatorii concursului Eurovision au anunţat o serie de modificări ale regulamentului de jurizare pentru ediţia din 2014, după scandalul generat de un coordonator al unei delegaţii naţionale, care a spus că juriul din 2013 a fost "mituit". Deşi regulamentul de bază nu a fost modificat, European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului Eurovision, a anunţat câteva schimbări pentru ediţia din 2014, încercând să sporească astfel transparenţa asupra votului juriului, întrucât notele acestuia reprezintă 50% din scorul final.
Începând de anul viitor, potrivit noilor reguli, numele tuturor membrilor juriului vor fi anunţate pe 1 mai, înainte de concurs. Totodată, EBU va anunţa pentru prima dată în istoria acestui concurs notele individuale ale juraţilor, care vor fi publicate imediat după finală.
Aceste modificări au fost operate după apariţia în presă a unor acuzaţii potrivit cărora mai multe voturi au fost "cumpărate" pentru concurentul Azerbaidjanului la ediţia din acest an a concursului Eurovision.
În trecut, identităţile membrilor juriului - ale căror voturi contează în procent de 50% din punctajul obţinut de concurentul fiecărei ţări participante - nu erau dezvăluite decât după finală.
Pentru a spori diversitatea, profesioniştii din industria muzicală vor putea, începând din 2014, să ocupe un loc în juriile naţionale doar dacă nu au participat în calitate de membri ai juriului la precedentele două ediţii ale competiţiei.
Organizatorii au operat aceste modificări după apariţia în presă a unor acuzaţii potrivit cărora Azerbaidjanul - clasat pe locul al doilea în acest an - a oferit bani altor ţări în schimbul punctelor.
Săptămâna trecută, Croaţia a anunţat că nu va participa la ediţia de anul viitor, invocând motive financiare. Această ţară nu s-a mai calificat pentru finală din 2009.
Croaţia a devenit astfel cea