Administraţia prezidenţială de la Bucureşti a anunţat că vrea să se alăture marilor jucători din diplomaţia mondială şi întreprinde măsuri în acest sens, anunţă Philip Seib, directorul Centrului pentru Diplomaţia Publică, pe blogul său de pe Huffington Post.
Seib spune că un nou program de diplomaţie publică este dezvoltat în acest moment de cabinetul prezidenţial, sub atenta supraveghere a preşedintelui Traian Băsescu care „se implică personal în coordonarea strategiei “.
Conform profesorului american, preşedintele României a criticat prejudecăţile care umbresc imaginea ţării, în special cea privind infracţionalitatea „exportată“ în Europa. Seib remarcă faptul că preşedintele a identificat rasismul drept cauză principală a imaginii negative pe care europenii o promovează despre România.
Migraţia forţei de muncă continuă să fie o problemă în interiorul Uniunii Europene, iar noua diplomaţie publică pe care administraţia prezidenţială o va promova se va concentra pe o abordare defensivă.
Profesorul american susţine totuşi că o astfel de abordare nu este productivă pe termen lung, fiind lipsită de viziune. Pentru a fi cu adevărat eficientă, diplomaţia publică trebuie să fie strategică, nu tactică şi trebuie să convingă europenii că România este un cetăţean puternic al comunităţii UE, consideră Philip Seib.
„Toate acestea sunt lucruri încurajatoare, însă echipa lui Băsescu se află în mijlocul unei bătălii interne care este mult mai dură decât tot ce vedem în aceste zile la Washington“, scrie directorul Centrului pentru Diplomaţia Publică. „În orice stat, succesul diplomaţiei publice necesită un angajament pe termen lung, care să transceadă diferenţele de ideologie politică“, subliniază Seib.