Ionuţ Voinicu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina, a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului, desfăşurată la Mysore, în India. Olimpicul a vorbit, marţi, despre performanţa sa, într-o conferinţă de presă organizată de ISJ Olt, la care au participat părinţii săi şi dascălii care l-au pregătit.
Alături de Ionuţ Voinicu, la conferinţa de presă au fost prezenţi Dumitru Combei, profesor de fizică, Laura Moşteanu, profesor de chimie, Aurelia Monea, profesor de biologie, Aurelia Cotoşman, profesor de geografie. Olimpicul de la „Ion Minulescu” a vorbit despre concursul din India.
„A fost o experienţă unică, olimpiada în sine este unică prin faptul că se referă la Pământ, la procesele ce se petrec pe Pământ şi la cum putem evita distrugerea acestuia. Este deja a doua ediţie, prima fiind în 2007, în Coreea. India este un loc unic, cu o bogată cultură. Zona de sud, în care am fost, este o zonă mai bogată a Indiei”, a spus el.
Elevul a vorbit şi despre dificultatea probelor de concurs, opinând că cel mai dificil a fost la astronomie.
„Am avut un test teoretic şi altul practic. La partea teoretică, am avut două ore pentru geologie şi alte două ore pentru astronomie, atmosferă şi hidrosferă. La partea practică, am fost împărţiţi în nouă grupe de câte 12 elevi, fiecare grupă având la dispoziţie până la zece ore, cu tot cu transport şi teste pe teren. Prima oară am fost la o staţie meteo, unde n-a fost foarte greu. La geologie, am fost pe teren, am avut patru roci diferite pe baza cărora aveam de răspuns la nişte întrebări. După ce ne-am întors de pe teren, au urmat testele în sălile de clasă. Am avut şi probleme de calcul şi grile. La astronomie a fost cel mai greu atât la partea teoretică, cât şi la cea practică. Nu mai văzusem aceste tipuri de subiecte, dar m-am descu