Producătorii de electricitate spun că România se confruntă cu un exces de energie, în special din cauza intrării pe fir a centralelor eoliene sau fotovoltaice, lucru care, combinat cu scăderea consumului, împinge preţurile în jos. În ciuda contextului nefavorabil, cei mai importanţi jucători din producţia de energie se îndreaptă spre profituri record anul acesta. Care sunt explicaţiile?
„Avem 12-15 TWh pe care nu avem unde să îi consumăm. Producătorii trebuie să renunţe la investiţii în noi capacităţi şi să prioritizeze investiţiile pentru retehnologizarea capacităţilor existente. Avem excedent de producţie, dar în România continuă investiţiile în regenerabile“, spune Remus Borza, preşedintele consiliului de supraveghere al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din sistem.
Datele transportatorului naţional de energie, Transelectrica, arată că puterea instalată totală a producătorilor din surse regenerabile care beneficiază de schema de sprijin a crescut de la 2.300 MW, la sfârşitul anului trecut, la circa
3.000 MW după primele şase luni din acest an, dublul capacităţii centralei de la Cernavodă. Centralele sprijinite prin sistemul certificatelor verzi sunt cele eoliene, fotovoltaice, pe biomasă sau biogaz şi hidrocentralele cu puterea instalată mai mică de 10 MW.
În pofida capacităţii mari instalate, producţia totală de energie a acestor unităţi în primele şase luni a fost de 3,2 TWh, cantitate mult inferioară celei generate în aceeaşi perioadă de producătorii termo, hidro sau de centrala de la Cernavodă. Cum consumul final de energie electrică a fost de 24,8 TWh în primul semestru, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rezultă că producţia din surse regenerabile a fost echivalentă cu 13% din consum. În acest timp, Nuclearelectrica a produs 5,6 TWh (22,5%), Complexul