România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelelor naturale, însă nu se cunoaşte care este nivelul către care trebuie făcute scumpirile, din moment ce Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
El a mai acuzat şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) că din luna mai 2012 nu mai publică pe propriul site preţul gazelor de import, astfel că nimeni nu mai poate verifica autenticitatea datelor de pe facturi.
Liberalizarea la gaze trebuie să se încheie în luna decembrie 2014 pentru consumatorii industriali, existând posibilitatea ca termenul să se extindă cu încă un an, dacă se constată discreptanţe între preţul de import şi cel al producţiei interne, a afirmat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.
Oamenii de afaceri spun că scumpirile nu înseamnă liberalizare.
Pe de altă parte, Răzvan Nicolescu, director de Afaceri Publice şi Reglementare din cadrul Petrom, a spus că producătorul de ţiţei şi gaze a dorit o dereglementare asemănătoare cu cea de pe piaţa de energie. În această o componentă din gazele consumatorilor neeligibili este achiziţionată de pe OPCOM, bursa de energie.
Abia recent s-a instituit posibilitatea de tranzacţionare a gazelor pe OPCOM, însă şi Bursă de Mărfuri mai deţine o astfel de licenţă.