TIMIS. Parfum de epoca, domnite cu rochii de matase fosnitoare, slujnice ascultatoare si purtatoare de intrigi, domni cu tinute scortoase, cu plete date cu briantina, ascunse sub jobenuri sau meloane, cu ceasuri de argint tintuite in buzunare minuscule, mobilier dantelat pe care odihnesc portelanuri fine, zaharnite sculptate, cescute infiorate de dulceturi fine ori serbet. La toate astea de poarta gandurile cand ti se infatiseaza fotografii ingalbenite de timp cu conace, castele ori palate de odinioara ce se inaltau semete pe cate-un picior de plai in fata caruia se asterneau nesfarsite pajisti verzi ori paduri seculare.
De cativa ani incoace, doua tinere studente din Bucuresti au luat la pas satele din Banat in cautarea unor comori arhitecturale ascunse, pierdute si uitate de catre localnici sau autoritati. Oamenii locului, de la primari la sateni, au ajuns inevitabil sa le cunoasca, pentru ca le-au vazut mergand pe teren, sa faca masuratori si fotografii, dar mai ales, sa rascoleasca multe amintiri din vremurile de demult, incetosate de trecerea implacabila a timpului.
Cristina Chira si Anca Majaru, intre timp devenite arhitecte, fac parte dintr-o asociatie care si-a propus sa inventarieze toate castelele si conacele de odinioara din toata tara, iar in cautarile lor s-au oprit in zona Banatului, unde au descoperit un adevarat tezaur de cladiri care au apartinut candva nobililor sau grofilor, cum erau ei cunoscuti in popor. Bucurestence get-beget, acestea s-au indragostit de zona rurala a Banatului si au ajuns sa cunoasca indeaproape istoriile si tragediile castelelor si conacelor din aceasta parte de tara. Iar acum, ele sustin infocat readucerea la viata a acestor monumente, restaurarea si repunerea lor in circuitul turistic si cultural.
Proiectul „Monumente Uitate” a inventariat castelele si conacele din Banat
@N_P