Dintr-un total de 154.000 de pensionari, aproape 87.000 sunt femei înregistrate în baza de date a Casei Judeţene de Pensii (C.J.P.) din Constanța dar, cel mai probabil, numărul lor va stagna de anul viitor, dacă nu chiar se va micşora pe cale naturală, mai ales că vârsta de pensionare va creşte.
Acesta va fi efectul pe care îl va aduce noua lege impusă de Uniunea Europeană, ca vârsta de pensionare la bărbaţi şi femei să fie egalizată, prin creşterea vârstei la femei, de la 63 la 65 de ani, până în anul 2030.
Multe dintre femeile care sunt în prag de pensionare, sunt îngrozite de această veste şi se gândesc dacă până la anii pensionării vor mai putea munci, atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere psihic, ţinând cont că trăim într-o societate în care principalul factor al bolilor cronice este stresul.
Femeile care se apropie de vârsta pensionării, susţin că decizia de a mări vârsta de pensionare este proastă, pentru că, la un moment dat, se va pune în discuţie şi calitatea produselor, serviciilor etc. oferite de această generaţie, care nu va mai fi la fel de capabilă să dea randamentul necesar până la vârsta retragerii la pensie. Mai mult, prelungirea vârstei de pensionare nu face altceva decât să lase fără locuri de muncă tinerii absolvenţi, indiferent despre ce sector vorbim, cel privat sau cel de stat. Femeile care vor ieşi la pensie începând cu anul 2014 sau în următorii doi-trei ani, nu vor fi afectate foarte mult de noua legislaţie, care ar trebui să fie elaborată de către guvernanţi până la sfârşitul acestui an. Potrivit C.J.P. Constanţa, creşterea vârstei de pensionare se va face gradual, fără a afecta imediat persoanele de sex feminin care urmează să se pensioneze. Femeile născute în martie 1955 sunt ultimele care se vor putea pensiona la limita de vârstă, la 60 de ani, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani, iar antici