Sunt gustoase, hrănitoare, pot fi folosite ca elemente de decor la diferite salate şi, în plus, pot preveni şi apariţia multor boli. Iată câteva dintre motivele pentru care este bine să ciugulim câteva măsline pe zi:
Aduce beneficii pentru sănătatea inimii
Când radicalii liberi oxidează colesterolul, vasele de sânge se deteriorează, iar grăsimea se acumulează în artere. Acest lucru poate duce la apariţia unui atac de cord. Substanţele nutritive antioxidante din măslinele negre împiedică acest proces de oxidare a colesterolului, contribuind astfel la prevenirea bolilor de inimă. Măslinele conțin grăsimi, dar este vorba despre grăsimile bune, monosaturate, care au dovedit proprietăţi de micşorare a riscului de ateroscleroză şi creşterea nivelului de colesterol „bun“.
Previne instalarea cancerului
Măslinele negre reprezintă o mare sursă de vitamina E. Aceasta poate neutraliza radicalii liberi din grăsimea corporală. Vitamina E în asociere cu grăsimile monosaturate stabile din măsline fac ca procesele celulare să fie mai sigure. În schimb, dacă ADN-ul unei celule este deteriorat, acesta poate evolua şi favoriza dezvoltarea mutaţiilor canceroase. Studiile ştiinţifice au arătat că o dietă care conţine măsline în mod constant şi este suplimentată cu ulei de măsline poate reduce riscul de a suferi de cancer de colon.
Menţine sănătatea pielii şi a părului
Măslinele negre sunt bogate în acizi graşi şi antioxidanţi, care aduc proprietăţi de hrănire şi de hidratare. Cel mai important dintre acestea, aşa cum am amintit şi anterior, este vitamina E. Fie aplicată local sau ingerată, vitamina E protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete şi, astfel, previne apariţia cancerului de piele şi îmbătrânirea prematură. Poţi obţine un ten strălucind de sănătate astfel: spală faţa cu apă călduţă, apoi aplică câteva picături de ulei de măsline pe te