Câţiva zeci de locuitori ai urbei de sub baraj vor să sensibilizeze autorităţile pentru reluarea activităţii la unitatea închisă în aprilie 2011.
Acţiunea revendicativă a debutat vineri în urma unei mobilizări făcute pe facebook, prin care bicăjenii erau îndemnaţi să participe la această formă de presiune publică pentru redeschiderea spitalului.
Oamenii au venit în curtea spitalului şi sâmbătă, dar au continuat protestul şi luni dimineaţă scandând „Vrem spitalul înapoi!“ şi pregătiţi cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Bucureşti, 10 spitale, iar la Bicaz omul moare“, „Nu vă bateţi joc de noi, vrem spitalul înapoi!, „Sănătatea omului nu se negociază“. Din grupul de iniţiativă al acţiunii fac parte Augustin Apopei, Alexandru Sandu şi Victor Matei.
„Pentru noi sfârşitul lumii a însemnat închiderea acestui spital. Suntem în vârstă, şi acum, când avem probleme mari de sănătate am fost lăsaţi în voia soartei. În loc să înaintăm, am dat înapoi, şi ni se mai vorbeşte despre
civilizaţie“, spunea o participant la miting.
Oamenii nemulţumiţi îşi aminteau de un caz petrecut în urmă cu doi ani, la scurt timp după închiderea spitalului, când o femeie însărcinată de pe Valea Bicazului, a fost la un pas să nască în mijlocul drumului.
Iniţiatorii acţiunii speră ca alături de bicăjeni să se alăture protestului şi locuitori din comunele învecinate, afectaţi în aceeaşi măsură de inactivitatea spitalului orăşenesc.
În urma vizitei la Piatra Neamţ, Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu s-a ferit să facă promisiuni privind redeschiderea spitalului din Bicaz, dar a precizat că se lucrează la o reorganizare a numărului de paturi alocate spitalelor. Doar după încheierea acestei situaţii poate fi luată o decizie privind posibila finanţare a activităţii în cazul unor spitale închise de predecesorul său, Cseke Attila.
De la 1 aprilie 201