Programul de reconversie a plantaţiilor viticole se reia în acest an pentru înfiinţarea sau modernizarea plantaţiilor de viţă-de-vie destinate producerii vinurilor de calitate cu denumire de origine controlată şi a vinurilor cu indicaţie geografică, la DAJ fiind aşteptată, toată luna octombrie, depunerea planurilor individuale.
Vestea bună pentru fermierii care aşteaptă de doi ani reluarea programului de reconversie în sectorul viticol a venit la sfârşitul săptămânii trecute, în Monitorul Oficial fiind publicat un ordin al ministrului Agriculturii care modifică vechiul ordin 247/2008. Conform noului act, în acest an se reia programul de reconversie, însă doar pentru modernizarea plantaţiilor de viţă-de-vie destinate producerii vinurilor de calitate cu origine controlată şi a vinurilor cu indicaţie geografică, deşi se spera la un program similar şi pentru strugurii de masă. Faţă de perioada 2007 - 2013 au intervenit modificări, astfel că la banii pentru reconversie au prioritate fermierii care au la data depunerii planurilor individuale mai puţin de 40 de ani. Acum se solicită şi constituirea unui fond de garanţie, fermierul având obligaţia să pună la dispoziţie 500 euro pentru fiecare hectar pe care intenţionează să înfiinţeze culturi după noile reguli. Pe de altă parte, se şi pun în joc sume considerabile, valoarea sprijinului pentru reconversia soiurilor fiind considerabilă.
Pentru folosirea viţei altoite certificate se oferă între 7.920 - 9.120 euro/ha, în funcţie de densitatea plantelor, în timp ce pentru viţa standard, ceva mai puţin - 7.265 - 8.265 euro, dacă fermierul vrea să schimbe totul şi să instaleze sisteme de susţinere pentru conducere şi palisaj, se mai oferă 4.730 euro/ha. Sumele sunt ceva mai mari dacă pentru înfiinţarea de noi plantaţii este nevoie şi de defrişare.
Plantaţiile de soi care iau locul celor vechi trebuie ap