Din pacate, in Romania oamenii mai fac confuzia intre psiholog si psihatru. Psihologul si psihiatrul au atributii total diferite. Eticheta de om bolnav pe care lumea o atribuie celui care apeleaza la serviciile unui psiholog determina ca in sufletul celui in nevoie sa apara indoiala, teama, jena si discutii interminabile in jurul acestui subiect. Ba mai mult, nici daca mergi la psihiatru nu inseamna ca ai pusa in frunte o stampila pe care scrie mare ca ai probleme de sanatate. Dar haideti sa punctam cracteristicile fiecarei profesii in parte:
Psihiatrul este un medic absolvent al facultatii de medicina specializat in psihiatrie. El functioneaza ca un medic, adica face anamneza (investigheaza toate simptomele pacientului, cat si celelalte caracteristici ale persoanei), apoi prescrie un tratament medicamentos pentru a diminua sau combate pana la disparitie simptomele;
Psihologul este absolvent al facultatii e psihologie. In ceea ce priveste afectiunile/tulburarile psihice, exista 3 tipuri de competente profesionale in psihologie: psiholog clinician, consilier psihologic si psihoterapeut. Psihoterapeutul poate efectua, in plus fata de primele doua specializari , interventii terapeutice in cazul patologiei majore. Psihologul nu poate prescrie medicatie.
Alegem serviciile medicului psihiatru in cazul in care, persoana in suferinta este nefunctionala intr-o mare masura, aici medicul psihiatru in urma consultului, va elibera medicamentatia corespunzatoare diagnosticului, astfel incat simptomele pacientului sa se diminueze si sa poata functiona macar partial. In acel moment, cand persoana este cat de cat functionala, este indicat sa apeleze la psiholog.
Diferenta dintre psihiatru si psiholog consta in faptul ca primul actioneaza strict asupra simptomelor, iar psihologul actioneaza asupra cauzelor acestora, astfel incat pacientul sa intele