Deşi România este pe primul loc în UE la producţia de floarea-soarelui, fermierii locali pierd din cauza reducerii la jumătate a preţului recoltei, iar consumatorii plătesc acelaşi ulei scump, deşi materia primă s-a ieftinit considerabil.
Anul acesta, România ocupă pentru prima dată poziţia de lider european la producţia de floarea-soarelui, iar recolta actuală este şi cea mai mare din istorie. Producătorii agricoli locali au reuşit să strângă în această toamnă 1,9 milioane de tone de floarea-soarelui, în creştere cu 60% faţă de sezonul anterior, cantitatea fiind cea mai mare dintre toate economiile din Uniunea Europeană, conform Mediafax. Sintagma „România, săraca ţară bogată!“ se potriveşte întocmai şi acum, când agricultorii care lucrează pământurile ies în pierdere, dar marii traderi de cereale fac jocurile pieţei, evident, în avantajul lor.
În ciuda faptului că s-a făcut producţia, agricultorii o duc din ce în ce mai rău, iar în buzunarele lor intră mai puţini bani decât în anii cu producţii slabe.
Producătorii doljeni nu câştigă nici în anii cu recolte bune. Brusc, la recoltare, preţurile au scăzut fantastic de mult pentru floarea-soarelui. Cine câştigă de pe urma producţiei record de floarea-soarelui? Agricultorii pierd indiferent dacă e sau nu un an productiv. Şi grâul, şi porumbul au avut preţuri derizorii anul acesta.
Preţuri reduse la jumătate
Fermierii doljeni se plâng de faptul că, deşi au făcut o producţie mai bună decât anul trecut, ei au ieşit pe pierdere. Floarea-soarelui are un preţ diminuat la jumătate faţă de 2012. Primarul comunei Cioroiaşi, Vergil Dascălu, a declarat pentru GdS: „Fiul meu are un PFA şi a cultivat şi floarea-soarelui. Anul trecut, am recoltat 1.200 de kilograme la hectar şi am vândut cu doi lei. Anul acesta am obţinut 2.500 de kilograme la hectar şi am vândut sub un leu/kilogram. Mai exact, am vându