Despre alcool s-au scris multe – atât despre beneficiile consumului moderat al anumitor tipuri de băuturi alcoolice, precum vinul, cât şi despre efectele nocive ale excesului. Dar v-aţi întrebat oare de ce corpul unei femei reacţionează altfel la băutură decât cel al bărbatului?
De mai bine de 10.000 de ani oamenii consumă băuturi fermentate, iar această practică a fost, de-a lungul timpului, şi lăudată, şi blamată. În timp ce consumul moderat – unul sau cel mult două pahare de vin de calitate – poate aduce beneficii sănătăţii, mai ales de natură cardiovasculară, prea mult alcool strică. Au dovedit-o medicii şi a constatat acest lucru aproape fiecare adult care s-a confruntat, pe propria piele sau faţă în faţă, cu cazuri de excese, scrie lyla.ro.
Dar cu ce diferă consumul de alcool la femei şi la bărbaţi şi de ce femeile nu pot bea cot la cot cu reprezentanţii sexului tare?
Femeile beau haotic
Spre deosebire de bărbaţi care obişnuiesc, adesea, să bea câte o bere-două pe zi, mai ales în sezonul cald, femeile beau mai rar, însă, în acele momente, fac exces. Astfel că, deşi bărbaţii beau mai des, femeile se îmbată mai des, depăşind adesea media de şase pahare pline de alcool la o singură ocazie.
Femeile nu tolerează la fel de bine alcoolul
Corpul unei femei tolerează altfel alcoolul comparativ cu trupul unui bărbat, iar motivele din spatele acestui fapt nu sunt încă pe deplin cunoscute de oamenii de ştiinţă. Unele ipoteze susţin că hormonul feminin estrogen interacţionează cu alcoolul astfel încât creşte nivelul de toxicitate asupra ficatului, în timp ce alte ipoteze ştiinţifice arată că există enzime diferite în stomacul unei femei, faţă de cel al bărbatului, motiv pentru care reprezentanţele sexului frumos nu suportă atât de bine cantităţile mari de alcool. Totodată, mai poate avea legătură şi cu faptul că trupul femeii conţine, pe k