Victoria in alegeri a crestin democratilor germani condusi de Angela Merkel va fi plina de consecinte pentru politicile Uniunii Europene, arata Ovidiu nahoi intr-un articol din „Adevărul”. El semnaleaza paradoxul ca politica de austeritate pe care Germania a dus-o in interior, dar a si impus-o prin fermitate la nivel european nu a dus la o victorie a stangii in Germania.
Cum se apropie alegerile pentru parlamentul european, rezultatul obtinut de Merkel trebuie pus in legatura cu scaderea severa de popularitate a socialistului francez Francois Hollande, dar si cu forma slaba in care se gaseste Partidul Laburist din marea Britanie. In aceste conditii, este posibil ca viitoarea Comisie Europeana sa nu mai fie controlata de stanga.
”Degeaba câştigi clar – să spunem – în Letonia, Malta şi Cipru, dar nu te impui în Germania, Marea Britanie sau Franţa”, scrie Ovidiu Nahoi.
Pe acelasi subiect, Paul Ciocoiu scrie in „Evenimentul zilei” despre o victorie a pragmatismului impotriva ideologiei. In al doilea mandat de cancelar, Angela Merkel a adoptat destule masuri mai degraba de stanga decat tipice pentru dreapta crestin democrata: a hotarat incheierea programului nuclear dupa tragedia de la Fukushima, a pledat pentru introducerea unui salariu minim, a vorbit despre cresterea chiriilor, egalitatea intre sexe si altele.
Daca viitoarea coalitie care va guverna la Berlin va fi cu social-democratii, e de asteptat ca fermitatea reformista a Angelei Merkel sa se tempereze in cel de-al treilea mandat de cancelar, scrie Paul Ciocoiu.
In România, confruntarea intre stanga aflata la guvernare si dreapta din opozitie nu da semne de inversare a rolurilor, in ciuda faptului ca zeci de mii de oameni se afla in fiecare zi in strada manifestand impotriva proiectului Rosia Montana, dar si impotriva actualei clase politice.