* Vizita sa este prilejuită de închiderea Expediţiei comune de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey – JDS 3)
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, alături de reprezentanţi ai A.N. Apelor Române, vor fi prezenţi joi la Tulcea în cadrul unei reuniuni de închidere a Expediţiei comune de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3). Evenimentul va avea loc în sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean Tulcea, echipa de cercetători urmând să prezinte o parte din rezultatele studiilor realizate pe Dunăre şi în Delta Dunării.
Potrivit organizatorilor, expediţia a ajuns în România pe data de 8 septembrie, iar în Delta Dunării pe data de 26 septembrie. Echipa de cercetători a recoltat probe de apă, de sedimente și biologice, atât din fluviul Dunărea, cât şi din trei afluenţi principali ai acestuia, respectiv Argeş, Siret şi Prut, amonte de confluența cu Dunărea. Probele au fost prelevate din zonele Baziaș, Koronin, Șimian, Gruia, Pristol, aval Olt, aval Zimnicea, aval Giurgiu, râul Argeș, aval Argeș, Chiciu, aval Brăila, râul Siret și râul Prut, Isaccea, și pe brațele Dunării (Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe). Ulterior, probele au fost analizate în Laboratoarele de calitatea apei de la: Turnu-Severin, Craiova, Constanța, Tulcea și Laboratorul Național Bucureşti.
Datele colectate pe parcursul JDS 3 vor constitui baza viitoare de analiză și monitorizare a calității fluviului Dunărea pentru următorii șase ani pentru toate țările riverane Dunării și din bazinul Dunării. De asemenea, ele vor fi utile pentru luarea unor măsuri importante în implementarea Strategiei Dunării și pot constitui un punct de plecare pentru proiecte viitoare. Expediţia este organizată de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea şi reunește experți și oameni de știință din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația, Bulgar