Într-o actualitate în care se înghesuie subiecte grave precum exploatarea minieră de la Roşia Montană sau ancheta din cazul morţii micuţului Ionuţ Anghel, sau subiecte mai uşoare cum ar fi nunta Biancăi Drăguşanu cu prezentatorul ăla de la meteo, găsim şi ştiri normale. Sau ştiri care ar trebui să fie normale.
Slătineanul Ionuţ Voinicu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, a reuşit să obţină medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului, desfăşurată la Mysore, în India. O performanţă deosebită, demnă de un „breaking news”.
Marţi, am avut o întâlnire cu Ionuţ, cu părinţii săi şi cu dascălii care l-au pregătit. Am pus o întrebare pe care o repet la fiecare întâlnire pe care o am cu astfel de copii cu performanţe deosebite, răspunsurile primite fiind mereu diferite. L-am întrebat pe Ionuţ dacă îşi vede viitorul în ţară sau în străinătate. Mi-a spus că vrea să facă facultatea în ţară şi apoi mai vedem. Ciudaţi copiii ăştia supradotaţi! Ciudaţi în sensul bun, în care îşi preţuiesc ţara mai mult decât cei care o conduc. Ciudaţi pentru că nu se reped să plece de pe aceste meleaguri cu prima şansă pe care o au. Acest copil de 16 ani vrea să-i dea o şansă ţării lui. Este şansa de a-l avea. Sigur, ţara o să-i înşele aşteptările şi, până la urmă, îl va determina să o părăsească. O să-mi spuneţi că sunt pesimist şi antinaţional, însă asta cred eu.
Meleagurile natale nu oferă nimic unor astfel de minţi luminate. Sistemul nu le oferă condiţii de performanţă, le plăteşte dascălii cu salarii mizere şi le pune piedici la orice pas. Cred că aceşti copii au luat-o înaintea acestei naţiuni aflate într-o mediocritate cronică, uitată pe canapele, la televizor, cu ochii ieşiţi din orbită la chiloţii din emisiunile mondene. Ei pot schimba lumea, dar nu din România.
Într-o actualitate în care se îng