Licitaţia pentru cele 50 de autobuze noi, estimate de 11,7 milioane de euro, a fost contestată din nou, de un importator de ambulanţe şi autovehicule blindate. Cerinţa privind capacitatea rezervorului a scăzut de la 300 la 280 l, în urma contestaţiilor la CNSC, fără o fundamentare clară.
Licitaţia organizată de Primăria Craiova pentru achiziţia în leasing a 50 de autobuze noi, pe un contract estimat la 51,7 milioane de lei fără TVA (11,7 milioane de euro) şi-a desfăşurat luni un nou episod. După cum se ştie, caietul se sarcini întocmit de primărie a fost contestat de două societăţi: Evobus România SRL (Dealer Mercedes) şi Auto Exact SRL (Mercedes, Mitsubishi), printre criteriile reclamate fiind timpul de livrare (primele 20 de autobuze în termen de 30 de zile de la semnare contractului) şi capacitatea rezervorului (minimum 300 l). Într-o solicitare făcută Primăriei Craiova, GdS a vrut să ştie cum a ajuns autoritatea contractantă la valoarea de 300 l şi de ce nu a impus, spre exemplu, o cerinţă de 280 l, care putea fi îndeplinită de mai mulţi dintre potenţialii candidaţi. În prima fază, primăria ne-a răspuns că cerinţa de 280 l ar fi restrictivă (!).
„Majoritatea mijloacelor de transport din dotarea RAT Craiova, cu o lungime comparabilă cu cele ce urmează a fi achiziţionate, au o capacitate de 300 l sau mai mare. Impunerea unei valori exacte (280 l) poate fi considerată ca influenţă a unui constructor şi, în consecinţă, se doreşte o delimitare faţă de toţi factorii externi, care ar duce la încălcarea principiilor achiziţiilor publice“, se arată într-un răspuns al primăriei.
Rezervorul arbitrar
Între timp, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis contestaţia Evobus SRL chiar pe baza celor recunoscute de primărie: „Diferenţa de capacitate de 20 de litri a rezervorului, de la 300 la 280 l, nu are o influenţă majoră în co