Una dintre primele ştiri promovate recent pe pagina de internet a cotidianului The Independent spunea că cercetătorii britanici susţin că au dovada că există viaţă extraterestră. În mod normal, toate televiziunile şi radiourile şi-ar fi întrerupt programele pentru a anunţa vestea, iar ziarele ar fi fost întoarse de la tipar pentru a schimba prima pagină. N-a fost nevoie.
O echipă de cercetători din Marea Britanie, condusă de un profesor de bio-tehnologie şi biologie moleculară de la universitatea din Sheffield, a publicat un studiu care vorbea despre o ciudată descoperire în stratosferă.
La 31 iulie, cercetătorii lansaseră un balon-sondă în nord-vestul Angliei.
Ajuns la o înălţime de 22 de kilometri, un dispozitiv telecomandat a deschis un recipient, care a rămas astfel timp de un sfert de oră, timp în care balonul a urcat la 27 de kilometri. Apoi a fost desprins de balon şi paraşutat pe pământ.
Cercetătorii spun că recipientul respectiv fusese bine curăţat astfel încât nici un reziduu de pe pământ să nu afecteze ce se recoltează din atmosferă. Odată ajuns în laborator, conţinutul a fost studiat cu microscopul electronic, iar aici, spun cercetătorii, a apărut surpriza.
Nici extraterestru, nici farfurie zburătoare
Rezultatul cercetării era minuscul, dar aparent surprinzător. Ce au văzut britanicii părea scheletul de siliciu al unor alge unicelulare, aşa numitele diatomee.
Cum ar putea fi explicată prezenţa lor la o înălţime de 25 de kilometri, se întrebau britanicii, convinşi că au eliminat orice posibilitate de contaminare a probei?
Nu există decât două explicaţii.
Ori e urma unor alge care trăiesc pe pământ, ori e vorba de ceva de origine extraterestră, au spus britanicii.
Iar prima lor grijă a fost să înlăture orice posibilitate ca urmele de diatomee să fie de pe pământ. Nu se poate ca un avion sau o