Siria rǎmîne un alt dosar urgent şi complicat. În mod normal ONU ar trebui sǎ adopte o rezoluţie pe marginea armelor chimice la care Siria doreşte sǎ renunţe. Termenii în care ar urma sǎ fie formulatǎ aceastǎ rezoluţie au suscitat însǎ o bǎtǎlie diplomaticǎ teribilǎ între ruşi şi occidentali.
Timp de o sǎptǎmînǎ diplomaţia rusǎ şi cea occidentalǎ s-au înfruntat în jurul unui punct cheie legat de caracterul "constrîngǎtor" al rezoluţiei.
Occidentalii doresc sǎ fie menţionat în rezoluţie capitolul VII al Cartei Onu care prevede sancţiuni şi chiar recurgerea la forţǎ în cazul în care un stat nu-şi pune în practicǎ angajamentele.
Ruşii au cerut ca o astfel de ameninţare sǎ fie formulatǎ eventual într-o a doua rezoluţie, ceva mai tîrziu, numai dacǎ se va putea demonstra cǎ Siria tergiverseazǎ în privinţa distrugerii arsenalului sǎu chimic.
Pentru a rezuma, occidentalii considerǎ cǎ presiunea trebuie menţinutǎ cu orice preţ asupra Siriei, în timp ce ruşii continuǎ sǎ manervreze pentru a nu permite nici o breşǎ legalǎ în vederea unei eventuale intervenţii de naturǎ sǎ provoacea cǎderea regimului de la Damasc.
Ministrul de externe francez Laurent Fabius se declara totuşi optimist în privinţa şanselor de a se ajunge la un acord cu ruşii. Ar fi dificil de admis, spunea el, că exact cei care au propus interzicerea armelor chimice siriene sǎ nu fie de acord cu condiţiile de naturǎ sǎ permitǎ aplicarea a ceea ce au propus.
Subiectul legat de criza sirianǎ se impune însǎ şi din alt unghi, cel al jihadismului care se dezvoltǎ în jurul unor astfel de focare de rǎzboi.
Recentul atentat de la Nairobi, din Kenia, atacurile recent în Nigeria de jihadiştii grupului Boko Haram precum şi atentatul din Pakistan împotriva comunitǎţii creştine pun în luminǎ o realitate teribilǎ: şi anume faptul cǎ existǎ o nebuloasǎ jihadistǎ care se extinde din zona Ma