Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila reaminteşte contribuabililor că, incepând cu 1.septembrie.2013, se aplică cota redusă de T.V.A. de 9% introdusă prin O.G. nr.16/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, pentru toate sortimentele de pâine şi unele sortimente de făină şi grâu.
Principalele reglementări ale aplicării cotei reduse de T.V.A. la restaurante şi unităţi de catering:
Potrivit prevederilor pct.14 indice 2 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin H.G. nr.44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, atât serviciile de restaurant, cât şi cele de catering sunt caracterizate printr-un complex de activităţi în care predomină serviciile, iar furnizarea de hrană şi/sau băuturi este doar o componentă.
Serviciile de restaurant constau în furnizarea, la locaţia prestatorului, de hrană preparată sau nepreparată şi/sau băuturi pentru consum uman, însoţite de suficiente servicii aferente care să permită consumul imediat, în timp ce serviciile de catering constau în aceleaşi activităţi, desfăşurate însă în afara locaţiei prestatorului.
Prevederi similare se regăsesc şi în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.282/2011 al Consiliului din 15.martie.2011 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată. Astfel, art.6 din Regulamentul UE nr.282/2011 stipulează că serviciile de restaurant şi de catering reprezintă servicii care constau în furnizarea de produse alimentare şi/sau de băutură, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoţită de servicii conexe suficiente care să permită consumul imediat al acestora.
Furnizarea de produse alimentare şi/sau de băutură es