Euroscepticii sunt marii învinşi ai momentului, după ce electoratul german a dat un vot masiv de încredere politicienilor care susţin moneda euro şi consolidarea „imperiului european“.
În primele ore după anunţarea rezultatelor preliminare ale alegerilor legislative din Germania, care confirmau victoria previzibilă a Angelei Merkel, moneda unică a depăşit pragul de 1,335 dolari pentru un euro, menţinându-se pe o traiectorie de creştere. Deci câştigătorul clar al momentului este zona euro, asta întrucât, în ciuda zgomotului de fundal, euroscepticii n-au avut o voce suficient de convingătoare pentru a intra în Bundestag. În acest moment, coaliţia conservatoare învingătoare, formată din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi din Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU), caută un partener de guvernare, întrucât îi lipsesc câteva fotolii în parlament pentru a cârmui singură. Angela Merkel are două opţiuni în acest moment: fie se aliază cu social-democraţii din opoziţie, ceea ce ar asigura un spaţiu de manevră extrem de larg în parlament, fie alege o alianţă mai fragilă, cu verzii.
Analiştii pieţei financiare pariază în acest moment pe ipoteza unei coaliţii largi de guvernare între conservatorii învingători CDU/CSU şi Partidul Social Democrat al Germaniei (SPD). Ipoteza unei largi coaliţii de guvernare, de altfel exersată între 2005 şi 2009, este susţinută de argumentele unor idei complementare privind guvernarea ţării. Atât partidul lui Merkel, CDU, cât şi SPD au lansat în campanie ideea unui salariu minim universal, evident cu diferenţe derivate din filosofia politică: mai generos din stânga, mai prudent din dreapta. Însă, spun analiştii economici, există spaţiu suficient aici pentru negociere şi compromis. Ambele partide sunt proeuropene, cu diferenţa că, în vreme ce Merkel a afişat o atitudine de prudenţă, în favoare