Studenţii sunt nemulţumiţi că plătesc, de la an la an, taxe din ce în ce mai mari şi ameninţă proteste de stradă. Tinerii cer Guvernului mai mulţi bani pentru educaţie şi spun că s-au săturat ca în fiecare toamnă să scoată din buzunar tot mai mult pentru taxele de cămin şi cele de şcolarizare.
În Cluj-Napoca, studenţii de la mai multe facultăţi din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi Universităţii de Arte şi Design vor plăti mai mult pentru şcolarizare.
"Facultatea de Teologie ortodoxă şi-a mărit taxa de la 2000 la 2500 de lei, la Educaţie Fizică s-a mărit cu 100 de lei, la Studii Europene s-a mărit taxa de la 2200 la 2700, iar la Jurnalism a crescut taxa de la 2600 la 2800 de lei", a declarat Paul Fărcaş, purtător de cuvânt al UBB.
"Într-un final Senatul a decis, de la 3000 de lei la 3300 de lei, faţă de 3800 cât ar fi trebuit să fie şi se pare că în fiecare an trendul este acesta, cu 10% buget mai puţin pe fiecare universitate", a spus Daniel Popescu, UAD.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie, taxele de şcolarizare, de altfel cele mai mari din ţară, nu au mai crescut în acest an. Au fost majorate, în schimb, taxele de cămin, pentru prima dată în ultimii 4 ani.
"Subfinanţările care intervin, de exemplu se simt foarte tare pe parte de cămine, pe partea taxelor de şcolarizare. La UMF Cluj taxele sunt mari, avem condiţii bune, dar sunt 8100 de lei pe an", a spus Andra Miclăuş, Facultatea de Farmacie.
Studenţii care vor sta în cămine vor plăti sume cuprinse între 100 şi 280 de lei pe an. Cel mai puţin vor plăti studenţii care vor sta câte patru sau cinci în cameră, iar cel mai mult cei care vor locui în cămine tip garsonieră. În acest an taxele au crescut doar la căminele care aparţin de Univ de Medicină şi Farmacie.
TAXE MAI MARI ÎN CĂMINE
UBB 100 de lei - 5 în cameră
170 de lei - 2 în cameră
UMF 140 de lei -