Statele Unite ale Americii vor semna miercuri primul tratat al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) care reglementează comerţul cu arme convenţionale după o perioadă îndelungată în care a menţinut tăcerea privind acest subiect.
La ONU, secretarul de Stat american, John Kerry, va semna documentul căruia administraţia de la Washington i s-a opus mult timp, dar care a fost adoptat în aprilie această organizaţie cu scopul de a reglementa comerţul internaţional în valoare de 80 de miliarde de dolari pe an, a declarat un diplomat al Departamentului de Stat.
Acest tratat este rezultatul a „zeci de ani de eforturi comune de combatere a comerţului internaţional ilegal cu arme convenţionale de care profită teroriştii” a explicat acest reprezentant al administraţiei americane pe marginea lucrărilor Adunării Generale a ONU de la New York
În luna aprilie, John Kerry a salutat primul tratat privind comerţul internaţional al armelor convenţionale, fiind mulţumit mai ales că acest corp normativ nu încalcă Constituţia americană care garantează dreptul de a deţine arme. El a subliniat că tratatul trebuie să fie în continuare ratificat de către Congres şică prin acesta s-ar „reduce riscul ca transferurile de arme convenţionale utilizate pentru cele mai grave infracţiuni de pe planetă, inclusiv a terorismului, a genocidului, crimelor împotriva umanităţii”.
Cu toate acestea, „nimic din acest tratat nu ar putea încălca drepturile cetăţenilor americani definite de legile noastre sau de Constituţia noastră, inclusiv al doilea amendament”, care garantează dreptul fiecărui american dreptul de a deţine o armă, a precizat secretarul de Stat american.
Statele Unite sunt principalii furnizori de arme din lume, cu 30% din lume. Acest tratat este primul document internaţional major asupra dezarmării de la textul privind interzicerea testelor nucleare în 1996.