13 copii se nasc zilnic în tabara care adăposteşte acum în jur de 130.000 de oameni. Fraţii lor mai mari îşi amintesc zgomotele războiului şi cum au fugit din Siria fără nimic. Au ajuns în tabăra de la Zaatari din Iordania, unde încearcă acum să învingă sorţii şi să trăiască.
Tabăra de la Zaatari s-a deschis în iulie 2012 cu aproximativ 100 de familii de sirieni. Între timp, numărul celor pe care-i adăposteşte a crescut în acelaşi ritm galopant în care s-au înmulţit refugiaţii sirieni. În ultimul an, numărul celor care şi-au lăsat în urmă casele şi rudele pentru a fugi din calea războiului a crescut de la puţin peste 200.000 la peste două milioane.
În acelaşi timp, tabăra de la Zaatari, aflată la 12 kilometri de graniţa cu Siria, a devenit a doua cea mai mare din lume, fiind depăşită doar de tabăra Dadaab din Kenya. Oraşul prăfuit, format din corturi, este acum al patrulea ca mărime din Iordania.
În fiecare zi, 2.000 de noi refugiaţi sosesc aici, iar alţi 13 deschid ochii în acest loc în care nimeni n-ar vrea să se afle. În fiecare zi, în tabără se distribuie o jumătate de milion de pâini şi 4,2 milioane de litri de apă. Costurile zilnice de funcţionare se ridică la 500.000 de dolari.
Peste 130.000 de oameni locuiesc într-un perimetru de opt kilometri în 27.100 de corturi. Foto Tabăra de la Zaatari, unde trăiesc 130.000 de sirieni Foto Conflictul din Siria, în imagini Foto Atrocităţile din Siria. Ce poate face un tiran împotriva propriului popor
Condiţiile sunt groaznice, nu există canalizare sau încălzire, iar nimic nu se găseşte în cantităţi suficiente. Însă în interiorul taberei se află trei spitale, aşa că şansele de supravieţuire sunt mult mai ridicate înăuntru decât afară.
Există şi câteva şcoli, dar rata de prezenţă la cursuri este scăzută, doar un sfert dintre copiii din tabără