S-a întâmplat vreodată să simți că se învârte camera cu tine atât de tare încât aproape că nu te mai puteai ține pe picioare? Această senzație de vertij poate avea multiple stadii și cauze. Rezolvarea cazului constă în circuitul corect al pacientului, de la medicul de familie la medicul specialist și investigațiile care trebuie să-i fie efectuate pentru un diagnostic și tratament adecvat.
Simptomele vertijului pe lângă amețeală sunt senzația de greață mai ușoară sau accentuată, pot apărea vărsături, dispare puterea de concentrare, îți este greu să te menții în picioare, poate apărea și un ușor atac de panică din cauza faptului că nu mai deții echilibru și controlul asupra propriului corp.
Vizita la medicul de familie, primul pas
Vertijul afectează negativ calitatea vieții și devine invalidant pentru pacient, îi influențează întreaga activitate. Primul pas care se impune este vizita la medicul de familie.
”De cele mai multe ori pacientul se prezintă de urgență, speriat de simptomele cu debut, în general brutal, greață, vărsături, tulburări ale auzului, senzația falsă de deplasare a obiectelor din jur. Trezește un intens sentiment de anxietate și nesiguranță, foarte mulți spun că au vederea încețoșată, că au senzația de negru în fața ochilor și dezechilibru la întoarcerea capului”, a explicat medicul de familie, Dana Feier.
Rolul medicului de familie este de a stabili diagnosticul prezumtiv al vertijului periferic sau central, iar investigațiile se stabilesc de către medicii specialiști care vor da un diagnostic de certitudine.
Ample investigații ORL
”Ca să putem trata un asemenea bolnav, în primul rând trebuie să-i facem o serie de investigații ORL-istice, de analiză a aparatului vestibular. Problema o putem rezolva punând un diagnostic topografic, ne putem da seama dacă este un vertij periferic, adică cauzat de urechea v