Gospodariile din Romania ramanafectate de criza financiara, astfel tara noastra ocupa locul 42 in clasamentul global al “averilor” financiare accumulate, cu active financiare medii nete per capita de 2.330 euro, la finalul anului 2012, arata "Allianz Global Wealth Report".
Allianz a lansat marti cea de-a patra editie a publicatiei anuale ”Global Wealth Report”, care pune sub lupa situatia activelor si a datoriilor gospodariilor private din peste 50 de tari.
Conform concluziilor raportului, activele financiare globale brute ale gospodariilor private au crescut cu 8,1% in anul 2012. Este cea mai accentuata crestere din ultimii 6 ani si este cu mult peste media multi-anuala(2001-2012) de 4,6% anual, dupa ajustarea pentru efectele ratelor de schimb valutar. Unul dintre factorii determinanti ai cresterii din anul trecut este reprezentat de evoluta pozitiva a pietelor bursiere: plasamentele in valori mobiliare au crescut cu 10,4%.
Aceasta a dus valoarea totala a activelor financiare globale la un nivel record de 111 trilioane de euro.
In acelasi timp, cresterea datoriilor a ramas la un nivel redus, de 2,9%, si in anul 2012, pentru cel de-al patrulea an de la colapsul Lehman. Rata datoriilor globale (datorii exprimate ca procent din PIB) a scazut cu inca un punct procentual, pana la 65,9%, cumparativ cu 71,6% in anul 2009. Aceasta inseamna ca activele financiare nete globale (active financiare brute minus datorii) au inregistrat o crestere de doua cifre (+10,4%). Toate regiunile au beneficiat de pe urma acestei cresteri puternice.
Europa de Est a inregistrat o crestere de 8,5%, usor sub media globala. In orice caz, analizand anii de criza incepand cu anul 2007, performanta Europei de Est apare intr-o lumina mult mai buna: in vreme ce regiunile bogate din America si din Europa au reusit sa depaseasca usor nivelul de