La universităţile de stat din Timişoara învaţă în fiecare an aproximativ 50.000 de studenţi, care au la dispoziţie puţin peste 13.000 de locuri de cazare.
Studenţii Universităţii de Vest din Timişoara au la dispoziţie puţin peste 3.000 de locuri de cazare, insuficiente faţă de numărul tot mai mare de tineri admişi la facultăţie instituţiei, aproximativ 20.000 acum. Anul trecut, de exemplu, au fost peste 6.000 de cereri de cazare în cămin.
În urmă cu doi ani, conducerea UVT a investit peste 100.000 de euro în renovarea tuturor spaţiilor de cazare, care oferă acum condiţii decente, de la geamuri termopan până la internet wireless, cablu TV sau maşină de spălat. Opt dintre cele 10 cămine sunt situate în zona Complexului Studenţesc, în timp ce alte două se află în cartierele Ronaţ, respectiv Modern (strada Renaşterii).
căminul Camelia, din Ronaţ, se remarcă prin condiţiile excelente care le oferă. Este vorba de miniapartamente cu două paturi, cu chiuvetă, duş şi frigider. De asemenea, se oferă bucătărie la comun, dotată cu tot ce îi trebuie unui student. Aici sunt disponibile 245 de locuri.
Pot cere loc în cămin la UVT toţi studenţii de la cursurile cu frecvenţă, însă există criterii de departajare. Conform regulamentului, cazările în cămine se realizează pe principiul egalităţii în drepturi între studenţii UVT. Cazarea se face distinct pentru două categorii: pe baza rezultatelor şcolare şi cazuri sociale. Procesul de cazare cuprinde mai multe etape, începe în timpul verii şi se încheie cu cazarea efectivă a celor care au primit loc, în prima săptămână din octombrie.
La mijlocul lunii iulie a început construcţia unor noi cămine în Complexul Studenţesc. Este vorba de un ansamblu de clădiri în valoare de 16 milioane de euro. Se vor construi două clădiri moderne, cu şase etaje, care vor semăna mai de grabă cu un com